Farmacologia clinica este specialitate medicala care studiaza farmacologia in relatie cu medicina clinica. Farmacologia clinica e ocupa cu studierea substantelor medicamentoase din punct de vedere farmacocinetic si farmacotoxicologic, la pacienti (in cadrul diverselor afectiuni) si voluntari sanatosi, prin intermediul studiilor clinice.
Farmacocinetica se ocupa cu studierea metabolizarii medicamentului in corp : absorbtia si biodisponibilitatea, distributia (afectata de legarea de proteine), metabolizarea si eliminarea.
Farmacodinamia se ocupa cu studierea efectelor medicamentului in corp (efectul dorit dar si efectele generale asupra celorlalte aparate si sisteme, cu evidentierea posibilelor efecte adverse), mecanismul de actiune si posibilele interactiuni cu alte substante medicamantoase sau nemedicamentoase.

Farmacotoxicologia evidentiaza aspecte privind toxicitatea substantei medicamentoase : toxicitatea dupa doza unica (stabilirea dozelor : doza letala DL50 doza la care apare efect letal la 50% din subiecti; doza maxima fara efect toxic – NOAEL; doza minima care genereaza efect toxic), toxicitatea dupa doze repetate – cronica, toxicitatea asupra potentialului reproductiv, potentialul carcinogen, potentialul mutagen, aspecte particulare privind toxicitatea locala pentru formele farmaceutice de uz extern, imunotoxicitatea, toxicitatea excipientilor, toxicitatea asupra mediului inconjurator.

Obiectivul principal al farmacologiei clinice este prescrierea rationala a medicamentelor (potrivit situatiei particulare a pacientului – medicamentul, doza, calea si frecventa de administrare, durata, combinatii medicamentoase); mentionam deasemenea obiectivul cercetare – dezvoltare (descoperirea si producerea de noi medicamente – etapa studiilor clinice se situeaza catre finalul acestui proces complex si laborios).

Studiile clinice sunt parte integranta a oricarui departament de cercetare care isi propune o activitate la cel mai inalt nivel, fiind expresia conceptului “evidence based medicine” (medicina bazata pe dovezi), ce reprezinta actualitatea in medicina clinica.

Definitii de termeni privind studiul clinic

Documente de referinta si reglementari in studiul clinic

Reguli de buna practica in studiul clinic – “Good Clinical Practice (GCP)”

Studii clinice desfasurate in perioada 1992-2013