Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Tropicale “Dr. Victor Babes” a luat fiinta in anul 1956 datorita necesitatii de asigurare a spatiului spitalicesc pentru izolarea cazurilor de hepatita acuta virala, consecutiv cresterii morbiditatii prin aceasta infectie in Municipiul Bucuresti, si a inceput sa functioneze cu participarea unor cadre didactice cu experienta remarcabila in bolile infectioase.

Ulterior Spitalul Clinic Boli Infectioase si Tropicale “Dr. Victor Babes” s-a dezvoltat si modernizat, au aparut pavilioane si sectii noi, asigurand conditii de izolare si tratament al bolnavilor cu boli tropicale de import (holera, malaria, febre hemoragice, parazitoze, etc.) si a celor cu infectie HIV/SIDA.

In anul 1976 s-a infiintat in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, Clinica de Boli Infectioase si Tropicale cu sediul in Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Tropicale “Dr. Victor Babes”.

Responsabilitatea organizarii invatamantului de boli infectioase (pentru 3 – 4 serii de studenti pe an) si de boli tropicale (obligatoriu pentru studentii straini, optional pentru studentii romani), a cursurilor de secundariat (rezidentiat) in bolile infectioase si de perfectionare in bolile tropicale a fost acordata regretatului profesor Dr. Ludovic PAUN, rrmat la conducerea clinicii de catre domnul profesor Dr. Emanoil Ceausu.

Cadrele didactice s-au implicat major impreuna, cu ceilalti medici ai Spitalului Clinic Boli Infectioase si Tropicale “Dr. Victor Babes” in rezolvarea provocarilor epidemice aparute in decursul timpului : hepatitele virale, supravegherea rujeolei in perioada introducerii vaccinarii antirujeolice, epidemiile de holera (1977, 1982, etc.), epidemia determinata de Neisseria meningitidis (1986 – 1988), epidemia de encefalita West-Nile (1996), epidemia de meningita determinata de virusul ECHO30 (1999), epidemia de gripa cu virus A H1N1 (2009 – 2010), infectia cu virusul imunodeficientei umane HIV/SIDA (de la diagnosticarea primului caz de SIDA la adulti in 1985 si a primelor cazuri la copii, iunie 1989 si in prezent).

De altfel, primul caz de infectie HIV diagnosticat in Romania a fost in clinica noastra, in anul 1985.

In anul 2011 s-a infiintat Compartimentul de terapie intensiva, cu 9 paturi, care a crescut eficienta actului medical, asigurand conditii terapeutice de inalt nivel pentru pacientii cu forme severe de boli infectioase, pacienti a caror internare in sectiile de terapie intensiva ale spitalelor pluridisciplinare era extreme de dificila datorita potentialei contagiozitati. Aceasta a determinat si cresterea adresabilitatii catre spitalul nostrum, care este solicitat de clinici din intreaga tara pentru a prelua cazuri grave.

Incepand cu anul 1980 Clinica de Boli Infectioase si Tropicale fost admisa in Consiliul European al Scolilor si Institutelor de Medicina Tropicala si Igiena. S-au stabilit relatii de colaborare cu Japanese Foundation for AIDS Prevention, Tokio, Japan, sustinute tehnic de National Institute of Infectious Diseases – Laboratory of Pathology AIDS Research Center, San-Diego, USA.

Clinica de Boli Infectioase si Tropicale “Dr. Victor Babes”colaboreaza cu toate clinicile de profil din tara, concretizata in organizarea de Congrese si Conferinte Nationale de boli infectioase si tropicale si in editarea Revistei Romane de Boli Infectioase,

Coordonarea activitatii de cercetare si relatiile cu institutii de specialitate din tara si strainatate apartine Consiliului Stiintific al Spitalului

Clinica noastra colaboreaza cu Instititul Cantacuzino si Institutul de Virusologie “Stefan Nicolau” centre nationale de referinta pentru diagnosticul de laborator al bolilor infectioase.

O atentie speciala s-a acordat introducerii tehnicilor moderne de imunologie, imunenzimologie, biologie moleculara, de perfectionare si automatizare a diagnosticului microbiologic, histochimic. Preocuparea pentru dotarea laboratorului clinic cu cele mai noi metode de diagnostic este permanenta, asigurand acuratetea si rapiditatea diagnosticului in clinica noastra.

Baza materiala si specialistii din clinica si laboratoare asigura un suport real pentru activitatea de cercetare..

Avand in vedere orientarea catre pacienti si cresterea calitatii serviciilor medicale oferite, Spitalul Clinic Boli Infectioase si Tropicale “Dr. Victor Babes” a implementat si mentine inca din 2006 Sistemul de Management al Calitatii (ISO 9001:2000, ulterior ISO 9001:2008), ultimul audit de supraveghere fiind efectuat in septembrie 2015.