Studiu european multicentric al sindroamelor majore de boli infecțioase,avand 3 studii observationale principale dintre care in doua a participat si Sp „Dr V Babes”, ca site partener:


  • Studiu observational pentru boala febrilă compatibilă cu arbovirusuri (MERMAIDS-ARBO)

  • Studiu observational pentru infecţii acute de tract respirator la adulţi (MERMAIDS ARI)


Vizitati pagina oficiala a proiectului european:

Platform for European Preparedness Against (Re-)emerging Epidemics:

https://www.prepare-europe.eu/About-us/Workpackages/Workpackage-3


Valoare totală (lei) Finanţare (internă/ externă) Cota de finanţare în cadrul proiectului (%) Personal implicat în proiect (nr. de persoane)   Data de începere şi încheiere a proiectului Numele celorlalţi parteneri
130.000 Externa EC (PREPARE FP7) 100 4 Oct 2016- Dec 2019 CO:University of OxfordDescriere sumară a proiectului:


ARI (ACUTE RESPIRATORY INFECTION): Proiectul si-a propus o baza de date de 2000 de pacienti adulți din toata Europa, internați cu simptomatologia unei infecții respiratorii acute recente, plecand de la premiza ca agenții patogeni izolati ar putea fi cei mai probabili candidați pentru următoarea (re) apariție a unei pandemii. Obiectivul principal al proiectului este identificarea factorilor agravanti ai infectiilor comunitare, la nivel de gazda si agent patogen. Obiectivele secundare și terțiare sunt descrierea etiologiei, managementului clinic și a rezultatelor asupra pacienților adulți cu infectii resp acute comunitare, atât în asistența primară, cât și în spital, în toată Europa; dezvoltarea de algoritmi de diagnostic si prognostic (de ex profil de expresie a genelor gazdă, date clinice privind evoluția bolii, secvențarerea genomului patogen, microbiomul asociat pacientului etc.) în raport cu profilele transcripționale ARN. Aceste informații sunt baza unor cercetări cu privire la preventie și la tratamente țintite pentru a reducerea riscului de infecții severe.


ARBO (ARBOVIRAL COMPATIBLE FEBRILE ILLNESS): Proiectul si-a propus o baza de date de 1500 de adulți> 18 ani, internați cu simptome compatibile cu boala febrilă arbovirală. Studiul este conceput pentru a surprinde simptomele descrise frecvent în izbucnirile epidemice / (re) emergente. Obiectivul principal a fost estimarea procentului de internări la adulți cu o boală febrilă, in sud-estul Europei, sindroame febrile atribuibile la patru infecții arbovirale: West Nile virus (VNV), virusul Toscana (TOSV), virusul encefalitei de capusa (TBEV) și virusul febrei hemoragice Crimean Congo (CCHFV). S-a urmarit deasemenea documentarea tratamentului, managementul clinic în funcție de regiune, severitatea bolii în raport cu demografia. studiul cineticii declinului anticorpilor. Aceste informații sunt foarte utile pentru estimarea viitoarele zone de reemergenta si pentru consolidarea rețelele de diagnosticare și cercetare în Europa.


Tipul de servicii oferite de catre spital, ca site partener:

Spitalul « Dr V Babes », in calitate de site partener, a diagnosticat si identificat pacientii cu infectii acute respiratorii pentru baza de date ARI, precum si pacientii compatibili cu definitia de caz in cadrul ARBO, s-a ocupat de tratamentul si monitorizarea acestora, concomitent cu obtinerea si stocarea probelor in evolutia bolii, din prima zi si pana in perioada de follow-up (2 luni).