• Dr. TÂRDEI GRAŢIELA – MEDIC PRIMAR LABORATOR – COORDONATOR
 • MIREA NICOLETA – BIOLOG SPECIALIST IMUNOLOGIE CLINICA
 • BARBU MARIANA – ASISTENT MEDICAL PRINCIPAL
 • SARMAN ELENA-RODICA – ASISTENT MEDICAL PRINCIPAL
 • ILIE GINA – INGRIJITOARE

Laboratorul de Virusologie, Imunologie, Biologie Moleculara (VIBM) este dedicat diagnosticului si monitorizarii prin metode moleculare a infectiilor virale cronice : hepatitele virale de tip B si C, infectia HIV / SIDA. Tot in acest laborator se efectueaza teste de imunologie celulara.

Dotarea Laboratorului de Virusologie, Imunologie, Biologie moleculara (VIBM) este specifica efectuarii de teste de imunologice, virusologie si de diagnostic molecular.
Laboratorul include un cabinet de culturi celulare si manopere de prelucrare a produselor biologice pentru diagnosticul virusologic, incluzand doua hote cu flux laminar, doua incubatoare cu dioxid de carbon, microscop inversat, centrifugi cu racire, microcentrifugi de mare viteza, doua congelatoare de – 80°C, baie termostatata, termoblocuri, etc.
Pentru diagnosticul molecular Laboratorul de Virusologie, Imunologie, Biologie Moleculara (VIBM) are in dotare echipamente pentru PCR clasic (end-point PCR) constand in termocycler, spectrofotometru in domeniu vizibil si UV, aparat de electroforeza ADN, transiluminator UV si aparat foto Polaroid pentru geluri de agaroza colorate cu bromura de etidiu. Acest laborator dispune si de doua echipamente pentru real-time PCR si de un extractor robotizat de acizi nucleici, dedicate efectuarii de teste moleculare pentru diagnostic in vitro in infectiile cu HIV, HBV si HCV.
Pentru diagnosticul imunologic Laboratorul de Virusologie, Imunologie, Biologie Moleculara (VIBM) dispune de flow-citometru analogic cu doua lasere si posibilitatea de analiza a patru fluorescente si de linie semiautomatizata pentru teste de tip ELISA : doua spalatoare automate pentru microplaci, doua cititoare de microplaci.

Laboratorul dispune de patru computere conectate in reteaua spitalului, cu software dedicat managementului activitatilor spitalicesti, si cu acees la internet.

Testele efectuate curent in Laboratorul de Virusologie, Imunologie, Biologie moleculara (VIBM) sunt reprezentate de incarcaturile virale HIV, HBV, HCV, imunitatea celulara (imunofenotipare TCD4, TCD8, B si NK), testul Quantiferon TB Gold, determinarea fotometrica a complexelor imune circulante.
Aceste teste sunt efectuate pentru pacientii internati sau dispensarizati in Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Tropicale “Dr. Victor Babes” dar sunt disponibile si ca servicii cu plata.

In Laboratorul de Virusologie, Imunologie, Biologie moleculara (VIBM) se desfasoara si activitati specifice in cadrul unor programe nationale de supraveghere epidemiologica si in cadrul unor proiecte de cercetare medicala, nationale si internationale.
Personalul laboratorului include trei asistente medicale principale cu specialitate Laborator si un medic primar – Medicina de Laborator, doctor in stiinte medicale – specialitatea Virusologie.

Lista testelor efectuate in laboratorul Virusologie, imunologie si biologie moleculara:

 1. Incarcatura virala HBV (ADN-HBV cantitativ)
 2. Incarcatura virala HCV (ARN-HCV cantitativ)
 3. Incarcatura virala HIV (ARN-HIV-1 cantitativ)
 4. Incarcatura virala CMV (ADN-CMV cantitativ)
 5. Imunofenotipare limfocitara T (TCD4 si TCD8) – monitorizare imuna
 6. Imunofenotipare limfocitara T, B, NK
 7. Complexe immune circulante