Istoricul Spitalului Clinic Boli Infectioase si Tropicale “Dr. Victor Babes”
Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Tropicale “Dr. Victor Babes” a luat fiinta in anul 1956 datorita necesitatii de asigurare a spatiului spitalicesc pentru izolarea cazurilor de hepatita acuta virala, consecutiv cresterii morbiditatii prin aceasta infectie in Municipiul Bucuresti, si a inceput sa functioneze cu participarea unor cadre didactice cu experienta remarcabila in bolile infectioase, transferati din Spitalul de boli infectioase Colentina.

Ulterior Spitalul Clinic Boli Infectioase si Tropicale “Dr. Victor Babes” s-a dezvoltat si modernizat, au aparut pavilione si sectii noi asigurand conditii de izolare si tratament al bolnavilor si suspectilor de boli tropicale (variola, holera, etc.) si a celor cu infectie HIV/SIDA.

In anul universitar 1976 – 1977 s-a infiintat in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, Clinica de Boli Infectioase si Tropicale cu sediul in Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Tropicale “Dr. Victor Babes”.

Responsabilitatea organizarii invatamantului de boli infectioase (pentru 3 – 4 serii de studenti pe an) si de boli tropicale (obligatoriu pentru studentii straini, optional pentru studentii romani), a cursurilor de secundariat (rezidentiat) in bolile infectioase si de perfectionare in bolile tropicale a fost acordata Conferentiarului Dr. Ludovic PAUN si asistentilor Ariadna BALTIEV, Ileana REBEDEA si Emil TOMA, de la Clinica de Boli Infectioase Colentina.

Cadrele didactice s-au implicat major impreuna, cu ceilalti medici ai Spitalului Clinic Boli Infectioase si Tropicale “Dr. Victor Babes” in rezolvarea provocarilor epidemice aparute in decursul timpului : hepatitele virale, supravegherea rujeolei in perioada introducerii vaccinarii antirujeolice, epidemiile de holera (1977, 1982, etc.), epidemia determinata de Neisseria meningitidis (1986 – 1988), epidemia de encefalita West-Nile (1996), epidemia de meningita determinata de virusul ECHO30 (1999), epidemia de gripa cu virus A H1N1 (2009 – 2010), infectia cu virusul imunodeficientei umane HIV/SIDA (de la diagnosticarea primului caz de SIDA la adulti in 1985 si a primelor cazuri la copii, iunie 1989 si in prezent).

Trebuie subliniata implicarea corpului didactic din clinica in asigurarea standardelor tehnice pentru diagnostic, asistenta medicala a bolnavilor internati si respectiv a aportului in limitarea evolutiilor epidemice a bolilor infectioase.

O atentie speciala s-a acordat introducerii tehnicilor moderne de imunologie, imuenzimologie, biologie moleculara, de perfectionare si automatizare a diagnosticului microbiologic, histochimic, etc.

Baza materiala si specialistii din clinica si laboratoare asigura un suport real pentru activitatea de cercetare.
Coordonarea activitatii de cercetare si relatiile cu institutii de specialitate din tara si strainatate apartine Consiliului Stiintific al Spitalului compus din : Ludovic Paun, Emanoil Ceausu, Simona Erscoiu, Petre Calistru, Dan Duiculescu, Olimpia Nicolaescu, Octavian Verescu, Cristea Cristiana – Secretar.
In mod traditional, relatia de colaborare stiintifica a Clinicii de Boli Infectioase si Tropicale “Dr. Victor Babes”, s-a realizat cu Institutul de Boli Infectioase “Matei Bals”, colaborarea pe plan stiintific s-a realizat si cu toate clinicile de boli infectioase din tara, in special, in organizarea de Congrese si Conferinte Nationale de boli infectioase si tropicale si in editarea Revistei de Boli Infectioase, activitate in care corpul didactic din Clinica de Boli Infectioase si Tropicale “Dr. Victor Babes”, a avut initiativa.

In vederea confirmarii diagnosticului si supravegherii bolilor infectioase Clinica noastra intretine relatii de colaborare cu Instititul Cantacuzino si Institutul de Virusologie “Stefan S. Nicolau”. Incepand cu anul 1980 Clinica de Boli Infectioase si Tropicale fost admisa in Consiliul European al Scolilor si Institutelor de Medicina Tropicala si Igiena. S-au stabilit relatii de colaborare cu Japanese Foundation for AIDS Prevention, Tokio, Japan, sustinute tehnic de National Institute of Infectious Diseases – Laboratory of Pathology AIDS Research Center, San-Diego, USA.

Avand in vedere orientarea catre pacienti si cresterea calitatii serviciilor medicale oferite, Spitalul Clinic Boli Infectioase si Tropicale “Dr. Victor Babes” a implementat si mentine inca din 2006 Sistemul de Management al Calitatii (ISO 9001:2000, ulterior ISO 9001:2008), ultimul audit de supraveghere fiind efectuat in octombrie 2010.